PROJECTE PREMIAT “Creació d’una reserva de rapinyaires nocturns a la Plana de Vic: els propietaris amb les espècies protegides i els seus hàbitats”
El projecte “Creació d’una reserva de rapinyaires nocturns a la Plana de Vic: els propietaris amb les espècies protegides i els seus hàbitats”, promogut pel Grup de Naturalistes d’Osona de l’Institució Catalana d’Història Natural (GNO – ICHN) té per objectiu crear una reserva dedicada a la protecció, divulgació i estudi dels rapinyaires nocturns a Catalunya. Per assolir-ho es firmaran acords de custòdia amb propietaris dels municipis de Taradell, Malla, Seva i Tona. S’estima que la reserva protegirà 1500 ha de terreny.
En aquests terrenys es realitzaran diverses actuacions per afavorir l’hàbitat dels rapinyaires: preservació d’herbassars, la col·locació de refugis i caixes-niu en punts específics i altres mesures per prevenir l’ofegament dels rapinyaires en basses i dipòsits.
El projecte també preveu actuacions de divulgació en escoles i entre la població local.
ACCÈSSIT “Creació d’un arborètum per la conservació i promoció del cultiu de varietats tradicionals de fruiters i altres llenyoses”
El projecte “Creació d’un arborètum per la conservació i promoció del cultiu de varietats tradicionals de fruiters i altres llenyoses”, promogut pel Col·lectiu Eixarcolant, té per objectiu crear una xarxa d’arborètums on conservar varietats tradicionals de llenyoses. Concretament es vol crear un arborètum amb capacitat per conservar 350 varietats tradicionals de llenyoses pròpies de la Catalunya central, que actualment estan en un greu risc de desaparició.
Per fer-ho primerament es localitzaran els individus de les varietats a conservar, es definirà el mètode i moment de multiplicació més adequat, s’establirà el maneig agronòmic necessari, es plantaran els peus i es realitzaran els empelts.
RECONEIXEMENT “Bicibus.cat”
El projecte “Bicibus.cat”, promogut per l’Associació Canvis en Cadena, té per objectiu promoure l’ús de les bicicletes per anar a escola. Els infants que fan ús d’aquest servei van acompanyats de persones voluntàries, familiars i mestres. Per assolir-ho, s’estableixen uns determinats recorreguts a fer en bicicleta amb uns horaris concrets i unes parades establertes (similar a una línia de bus).
És un projecte que implica a tota la comunitat educativa per promoure el canvi d’hàbitats en la mobilitat als municipis, contribuint a la lluita contra el canvi climàtic. En el darrer any han col·laborat amb més de 14 escoles i han activat 22 línies de bicibus en diferents municipis de Catalunya.
Donat l’interès que genera el projecte, han creat una plataforma digital gratuïta i oberta per als centres educatius amb recursos com vídeos i guies, fent tallers, formació i proporcionant l’aplicació mòbil a les escoles.